Lukijat

maanantai 13. helmikuuta 2017

#9 Voihan ihanuus, varsanpotkuja!


Blondi saapui Englannista valmiiksi tiineenä ja Bossin käytös niiden tavatessa ensimmäistä kertaa varmisti asian. 
   Boss tervehti tammaa rauhallisesti, nuuhki ja tutustui vailla minkäänlaista kosiskelumeininkiä. Blondi koitti hieman "vilkutella", muttei Boss vanhana konkarina ottanut tosissaan moisia elkeitä. 

Boss ja takanaan Blondi varsamahansa kanssa 

Olen iltatallin tehtyäni jäänyt hetkeksi kuuntelemaan hevosten tyytyväistä rouskutusta, ja seuraamaan joko Blondin vatsassa saattaisi näkyä pikkuruisen varsanalun liikkeitä. 
   Yhtenä iltana sainkin kännykkäkameran kera todistaa melkoisia villivarsan ensipotkuja!
   



6 kommenttia:

  1. Moikka! Oon miettinyt että miksi pidät Bossia orina vaikka sillä on PSSM eikä voi käyttää jalostukseen? Eikö olisi helpompaa ruunata niin ei tarttisi olla tarkka seurasta? Muistan kun kirjoittelit asiasta tinkeriryhmään, siitä ruunauksestakin ja nyt törmäsin blogiisi ja jäin miettimään kun näyttää edelleen olevan ori. -Hanna

    VastaaPoista
  2. Moi! Blondi on testattu puhtaaksi PSSM1:sen osalta, joten en kanna suurta huolta sen osalta. 50% mahdollisuus että sen yhdistelmän jälkeläinen on puhdas, ja 50% että geenin kantaja. Niin kauan kuin ei näytä oireita, Boss on puhtaaksi testattujen tammojen käytössä. Se astuu Suomen kantakirjan alaisuudessa ja on 1.palkinnon kantakirjaori, viime vuonna jopa Best In Show. Kohu oli kyllä taannoin etenkin netissä tämän geenin tiimoilta aivan valtaisa, nyt on jo huomattu että rotu selviääkin ja geenin pystyy kasvattamaan rodusta nätisti pois. Tänä vuonna Bossille syntyy yksi varsa viime kesän tammavieraalle, toivotaan tietenkin n/n. Bossilla on niin paljon hyviä ominaisuuksia, että olisi harmi ruunata. Kaksi Irlannin tuonti-oria taannoin ruunasin geenin takia, mutta nykyisen tiedon perusteella pystyn hyvällä omallatunnolla pitämään Bossin oriina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai saako Suomessa pssm-hevosta käyttää jalostukseen, eikö ic-yhdistys(kin) sen kieltänyt..? Oliko Bossilla vielä yhtään syntynyttä varsaa, joista tietäisi ovatko terveitä vai sairaita? Tosi mielenkiintoista kuinka paljon tulee positiivisia ja kuinka paljon negatiivisia! Vaikuttaakohan siihen ori kuinka paljon, voiko saada vain posit. vaikka tamma olisikin nega? Tuskin on hirveästi tutkittu tai kokemusta siitä. Toivottavasti tulee negoja Bossille! Miten tamman omistajat on suhtautunut Bossin positiivisuuteen? -Hanna

      Poista
  3. Bossilla on varsoja Englannissa ja Irlannissa, joita ei varmaankaan ole testattu, mutta Yhdysvalloissa oleva varsa on testattu negatiiviseksi. Suomen kantakirja sallii n/P1 oriin käytön n/n tammoille, Suomessa myös toimiva Hollannin kantakirja taas vaatii oriilta puhtaan tuloksen, mutta tamma voi olla kantaja. Varmasti jakaa mielipiteitä positiivisen oriin käyttö ja asiasta on paljon keskusteltukin. Näitä vastaavia lihassairausgeenejä taisi olla olemassa n.28, joista on mahdollista testata vasta PSSM1 ja PSSM2 (kalliimpi ja harvemmin testattu ellei hevosella jotain oiretta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, mielenkiintoista! Ja oho! Mitä ne muut 28 lihassairautta ovat? En ole kuullut. Pakkohan ne on pystyä nimeämään jos niiden olemassaolokin on tiedossa mutta testausmahdollisuutta ei vain ole? Laita lähde tuolle tiedolle :) Näistä sairauksista ei ihan liikaa tietoa ainakaan tälläinen tavantallaaja kuin minä löydä..

      Poista
  4. Hei Hanna, englanninkielellä kun googlettaa, niin enemmän löytää lihassairauksistakin tietoa. Siitä alkaa olla jo vuosi kun itse kahlasin läpi kaikenmaailman artikkelit, eikä linkkejä tallessa. Täältä pääsee alkuun jos haluaa tutkia hevosten periytyviä sairauksia eri rotujen kohdalla... http://www.thehorse.com/articles/35320/genetic-disorders-breed-by-breed

    VastaaPoista