Lukijat

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

#14 Vuohispunkkien häätökuuri

Vaikka useampiakin irlannin cobeja olen omistanut ennen Blondia, en aiemmin ollut törmännyt rodun riesaksi siunaantuneihin vuohispunkkeihin.
   Kutisevia jalkoja kyllä on ollut, mutta kutina on johtunut jostain muusta ja ollut ohimenevää. Blondin kohdalla vuohispunkit oli helppo diagnosoida pelkästään sen käytöksen perusteella...


Kun jalkatupsuja kävi läpi ihoon asti, sieltä löytyi pyöreitä rikkinäisiä kohtia.Otimme käyttöön 6 viikon vuohispunkkien häätökuurin, jonka useampi irlannin cobin omistaja on todennut ainoaksi tehokkaaksi hoitokeinoksi. 
   Kuuri on eläinlääkärin hyväksymä, löytyen suomalaisen eläinlääketieteen kirjoista.

Vaikuttava lääkeaine on ivermektiini, jota annetaan 3 x kahden viikon välein sekä suun kautta annettavana matolääkkeenä (Noromectin, Eraquell, tai Hippomectin) että valeluliuoksena (Noromectin).

Meillä käytössä oli miedoin matolääke Hippomectin (12mg/g), mikä näytti olevan riittävä.

Noromectin -valeluliuoksen määrä lasketaan hevosen painon mukaan. Käytettävä määrä jaetaan viidellä, sillä liuos jaetaan laitettavaksi joka jalkaan (laitoin ruiskulla iholle, polvien alapuolelle ympäri jalan) ja sään kohdalle.

Hoitojakson aikana luonnollisesti kannattaa välttää pesuja, jotka voivat laimentaa valeluliuoksen vaikutusta.

Boss ja Blondi käsiteltiin molemmat samaan aikaan. Vuohispunkit leviävät herkästi, joten kaikki tallin hevoset tulisi aina hoitaa samalla kertaa.

Blondin jalkojen tömistely loppui parin viikon sisällä ensimmäisestä lääkityksestä. Siitä vielä pari viikkoa eteenpäin ja sain koskea huoletta jalkoihin, joita tamma aiemmin ei antanut pidellä.
   Nyt on hyvä odottaa syntyvää varsaa tervein tupsujaloin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti