Lukijat

lauantai 18. maaliskuuta 2017

#15 Boss ratsun hommissaBossin ja Blondin maaliskuu on kulunut leppoisissa tunnelmissa. Jäät ovat sulaneet, liukasta on enää paikka paikoin sänkipelloilla. Blondi ottaa rauhallisesti kasvavan varsamahansa kanssa ja Boss on päässyt taas ratsunopintojensa pariin. 
Se oli yhdeksän vuotias ja ratsastamaton Suomeen tullessaan, ja selästä käsin on työstetty hiljalleen muun tekemisen ohessa.Viime vuonna talven tullen Boss jäi mutustamaan siihen mennessä tehtyä; paikallaan seisominen ratsaille noustessa, käynnistä oltiin saatu eteenpäin pyrkivä, löytyi myös rento, tasapainoinen ravi jossa Boss venytti päätään alas.
Noin 5 kuukauden tauon jälkeen oli ilo nousta satulaan ja huomata, että kaikki ne keskustelun aiheet joita syksyllä oltiin jankattu, olivat kadonneet.
Ei ollut alla vastustava, jumittava hevonen eikä jännittynyt, räjähdysherkkä kaveri, jonka kanssa piti pysähtyä ottamaan rauhoittava kontakti muutaman metrin välein.

                                      Rentoa, reipasta käyntiä ratsastustauon jälkeen

Pienten lasten talutusratsuna Boss on aivan loistava ja niitä töitä se on päässyt taas tekemään. Se touhu onkin palkitsevinta mitä voidaan tehdä! 
Lapsi saa rauhassa istua satulaan, tunnustella miltä siellä tuntuu. Jos vähän jännittää, odotetaan jutellen että lapsi rentoutuu ja antaa luvan lähteä liikkeelle.
Tärkeää on myös sanoa, että jos tulee olo että haluaa pysätä, sanotaan seis ja Boss pysähtyy. Tuota ei muuten ole kertaakaan vielä tapahtunut,  lapset rentoutuvat nopeasti keinuvaan liikkeeseen myötäilemään hevosta.
                                 

 Vili,5, ja Boss  Kuvat: Tiina Jokela


Pienille ratsastajille jutellaan mitä Boss voi matkan varrella viestiä ja lapsi saa kertoa, koska Boss on ollut niin kiltti että pysähdytään antamaan sille kiitokseksi porkkana.
   Monelle hevonen on väline, jolla ratsastetaan, mutta muunlainen yhteys siihen jää vähemmälle. 

On hienoa nähdä, miten lapsi alkaa kiinnittää huomiota esimerkiksi hevosen korviin ja alkaa miettiä mitä hevonen voi eleillään tarkoittaa.

Boss ja Emilia, 3v.

2 kommenttia:

  1. Olisi ihana olla hevosten kanssa tekemisissä kun rakastan niitä ja ne samalla antaa terapiaa.
    Kuitenkin samalla vähän pelkää hevosen turvan töytäisyä, kun ei tunne hevosen elekieltä.

    VastaaPoista
  2. En oikein osaa ohjata, millä tallilla toiminta perustuisi vuorovaikutukseen alusta asti kun hevosen lähelle mennään. Jos jollain lukijalla tämänlaisista paikoista tietoa, niin laittakaa ihmeessä tänne :) Bossin ja Blondin kanssa on myös mahdollista tulla tunnille maastakäsin opettelemaan hevosen kieltä.

    VastaaPoista