Lukijat

sunnuntai 12. helmikuuta 2017

#8 Keskustelua hevosen kanssa

Kirjoitan tämän postauksen vastauksena viime viikolla saamaani blogikommenttiin, jossa pyydettiin yksityiskohtaisempaa kuvausta miten hevosen kanssa keskustellaan. On minulle todella hankalaa saada niin monitasoinen asia kuvailtua kirjoittaen, kun siinä niin moni asia vaikuttaa kaikkeen ja jokainen hevonen on erilainen persoona. Mutta yritetään!



Boss ja minä, kuva: Maria Sorsa

Hevonen keskustelee koko kehollaan  ja kokee ihmisen kehonkielen ja pyynnöt eriasteisina paineen tunteina riippuen siitä, miten hyvin se on paineelle siedättynyt. Esimerkiksi pikkuvarsa ja käsittelemätön vanhempikin hevonen kokevat paineen tunteen tavalla, jonka ihminen tulkitsee "erityisen herkäksi"

Ihmisen kehonosat tuottavat hevoselle paineen eriasteisena; suoraan hevosta päin seisova ihminen kasvot ja katse sitä päin tuottaa paljon painetta, jos kääntää katseensa alas hevosen kokema paineentunne lievenee hieman. Sivuttain hevoseen nähden seisova ihminen tuottaa vähemmän painetta, mutta taas paine kasvaa kun ihminen kääntää katseensa hevoseen. 
   Selkä päin hevosta paine on pienimmillään, ja niin Blondikin uskalsi alkuun tulla vain takaapäin hiljaa haistelemaan korvaani ja puhaltamaan niskaani. Vielä sitäkin herkempi, arka tai pelkäävä hevonen tarvitsee kenties kyykistymisen, ihmisen on oltava mahdollisimman pieni, ennenkuin hevonen uskaltaa lähestyä haistelemaan.





Pikkuhiljaa erilaisten kokemusten myötä hevonen siedättyy paineelle, ja oppii myös menemään sitä päin. Se oppii että ihminen on kiva asia, ja kävelee painetta vastaan ihmisen luo.






"Hevosen kanssa keskustelu"-tilanteessa ihmisen pitää tiedostaa omasta kehostaan lähtevän paineen määrä ja suunta, sekä hevosen kehon eri kohdat, jotka tuntevat painetta vaihtelevan suuruisina.





Hevoselle opetetaan mitä ihminen kulloinkin haluaa käyttämällä painetta joka poistetaan heti kun hevonen toimii halutulla tavalla. Riippuen tilanteesta lisäpalkintona Boss ja Blondi saavat makupaloja, mikä auttaa huomattavasti työskentelymotivaation ylläpidossa.
   Jos ihmisen oma kehonkieli ja toiminta on epäjohdonmukaista eikä vastaa hevosen antamiin signaaleihin, hevonen päättelee itse miten toimia, toisinsanoen miten paineesta pääsee eroon. Tällaisen hevosen käyttäytymistä voi olla hankalampi ennakoida.


Ison pakoeläimen kanssa toimiminen on jatkuvaa riskinhallintaa, asioiden tiedostamista ja ennakointia. Oikealla koulutustavalla hevonen alkaa luottaa ihmiseen ja kokee ulkopuolelta tulevan paineentunteen hallitummin. Näin saa minimoitua vaaratilanteisiin johtavat riskit, jotka ovat aina jokaisen hyvin koulutetunkin eläimen kanssa olemassa.




Boss lasten talutusratsuna keväällä 2016

Hevonen, joka on opetettu oikealla tavalla, on turvallisempi ja rauhallisempi käsitellä tilanteessa kuin tilanteessa. 

Väärät koulutustavat (liiallinen ja/tai epäjohdonmukainen paineenkäyttö, pakotteet ja voimankäyttö) kokenut hevonen tai hevonen, jonka signaaleja ihminen ei ole ymmärtänyt ja hevonen on oppinut itse miten toimia, kasvattavat huomattavasti onnettomuusriskiä joka tilanteessa.



***

Tässä tällainen lyhyt katsaus laajaan aiheeseen! Pohjustuksena siis myös tuleviin postauksiin, joissa näitä juttuja voidaan käydä läpi vähän yksityiskohtaisemmin.
   Käviköhän tämä vastauksesta taannoiseen blogikommenttiin ja avasi kysyjälle edes hieman enemmän asiaa? =)

6 kommenttia:

  1. Hyvä teksti! Kumpa muistaisi itsekin aina antaa hevoselle tarpeeksi tilaa kun niiden kanssa touhuilee.. Eikä suin päin halimaan.. :D
    Mukavia hetkiä heppojen kanssa! Terkuin, Marja Elo

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, hevosten kanssa on hyvä tiedostaa näitä asioita niin on molemmilla mukavampaa. Rauhallisia hevoshetkiä sinnekin! 😊

    VastaaPoista
  3. Nämä on asioita joita täytyy itsekkin joskus muistutella itelleen :) Varsinkin kiireessä tulee "sanottua" hevoselle asioita väärin . Mulla oli joskus oma kasvatti S.O. Sadetanssi jota juoksutin liinassa pelkällä katseen paineella ja kehonkielellä....nuori hevonen joka opetti mulle paljon <3 Ihana seurata sun touhuja :) Terkuin ,Soile Ahonen naapurista.

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia! Kiire se on itsellekin ollut kapula rattaissa näissä asioissa, nykyään voi olla kiire muualla muttei hevosten kanssa :-D

    VastaaPoista
  5. Kävi vastauksesta! Kiitos! =)

    Voisi olla joskus kiva kuulla myös ”huonosti käyttäytyvän” hevosen (esimerkiksi luimiminen, uhkailu, potkiminen, pureminen ym.) kanssa keskustelusta.

    VastaaPoista
  6. "Huonon käytöksen" käytöksen takana on aina syy; turhautuneisuus, epävarmuus, pelko tai kipu. Usein hevonen ei yksinkertaisesti tiedä mitä ihminen haluaa, sille ei ole opetettu asiaa jota siltä odotetaan ja sitten syntyy konflikteja. Syy käytökseen pitää aina selvittää ensin, hevonen keskustelee omasta puolestaan juuri sillä "huonolla käytöksellä"...

    VastaaPoista